BERKHOUT - De Duik- en Demonteer Groep van de Koninklijke Marine begint zondag omstreeks 10.00 uur met de ontmanteling van een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog in een weiland aan de Teding van Berkhoutweg in het Noord-Hollandse Berkhout.

Ruim tweehonderd omwonenden verdeeld over 84 huizen moeten vanaf 8.30 uur het gebied verlaten.

Evacuatie

De politie leidt de evacuatie. De bewoners kunnen gebruik maken van de opvanggelegenheid van de gemeente Koggenland in de Koggehal in De Goorn. De bom, een 500-ponder, werd 20 september gevonden tijdens een omvangrijke bergingsoperatie in Koggenland. Het gaat om de berging van twee vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog.

De vliegtuigresten zijn van een Britse bommenwerper, een Handley Page Hampden en een Amerikaanse B24H Liberator. Bij de Britse bommenwerper, die in de nacht van 8 november 1941 neerstortte in een weiland aan het Westeinde in de toenmalige gemeente Berkhout, zijn geen zware explosieven aangetroffen.

Berging

De Amerikaanse bommenwerper stortte op 29 juni 1944 neer in de voormalige gemeente Ursem. De berging van dit vliegtuig, dat nog mogelijk explosieven bevat, begint 8 oktober. Met de demontage van de bom in Berkhout komt een einde aan de bergingswerkzaamheden in deze plaats. De bergingsoperatie in Ursem duurt nog ongeveer drie weken.