MADRID - In Spaans Baskenland en de provincie Navarra hebben zaterdag duizenden mensen gedemonstreerd tegen de recente arrestaties van twintig leiders van de verboden Baskische partij Batasuna, de politieke vleugel van de afscheidingsbeweging ETA.

De demonstranten in de Baskische steden Bilbao en San Sebastian eisten de onafahankelijkheid van de Noord-Spaanse regio, aldus de radio. Ze droegen spandoeken met daarop de tekst "Strijd is de enige weg" en "Open de deur naar onafhankelijkheid".

Botsingen

In Pamplona, de hoofdstad van Navarra, kwam het tot botsingen tussen de politie en demonstranten waarbij meerdere gewonden vielen. Een spreker noemde de arrestatie van de Batasuna-top een "oorlogsverklaring van de Spaanse regering tegen de Baskische onafhankelijkheid".

De politie arresteerde donderdag 22 kopstukken van Batasuna toen ze in de stad Segura bijeen waren voor een vergadering. Volgens het dagblad El Pais had de bekende Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon tot de aanhouding bevolen.

Verboden

Batasuna werd vijf jaar geleden verboden wegens zijn banden met ETA. Deze terreurorganisatie heeft sinds begin jaren zestig meer dan achthonderd mensen gedood.