LONDEN - De Britse premier Gordon Brown zal dit najaar nog geen verkiezingen uitschrijven. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag bevestigd, meldde de BBC.

Oppositieleiders hadden Brown opgeroepen een eind te maken aan de onzekerheid over mogelijke vervroegde verkiezingen. "Ik kan nu bevestigen dat de premier heeft gezegd dat er geen verkiezingen in de herfst komen", aldus Browns zegsman.

Volgend jaar

Volgens BBC-verslaggever Andrew Marr, die zaterdag een interview had met de premier, was die er vrij zeker van dat er ook volgend jaar nog geen verkiezingen komen. Brown ontkende echter niet dat hij twee weken geleden nog serieus overwoog vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Falen

Leider David Cameron van de Conservatieven had onlangs de premier opgeroepen tot spoedige verkiezingen, omdat het volk volgens hem behoefte heeft aan verandering 'na tien jaar falen' van de Labour-partij. Cameron vindt ook dat verkiezingen nodig zijn om een mandaat van het volk te krijgen. Brown volgde deze zomer Tony Blair op.

Vervroegde stembusgang

Omdat Labour het de laatste tijd in peilingen goed deed, werd ook binnen Browns partij gespeculeerd over een vervroegde stembusgang. Inmiddels blijkt in de laatste peilingen de voorsprong van Labour op de Conservatieven verdwenen, maar dat is volgens de premier niet de reden voor het afblazen van eventuele vervroeging van de verkiezingen.

Competent

Brown zegt in het interview, dat zondag in News of the World verschijnt, dat hij deze zomer crises als mond-en-klauwzeer, terrorisme en overstromingen het hoofd heeft moeten bieden. Daarna hadden er verkiezingen kunnen komen die zouden gaan over competentie en hij hoopt dat de bevolking vindt dat de regering competent heeft gehandeld.

"Maar wat ik nu wil, is de bevolking de visie tonen die we hebben voor de toekomst van dit land op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs."

Verloren

Volgens Cameron heeft Brown gezag verloren door deze beslissing. “Ik denk dat de premier ernstige zwakte en besluiteloosheid heeft getoond”, was zijn reactie.