AMSTERDAM - Een 25-jarige Brit heeft vrijdagnacht in Amsterdam onder invloed van paddo's zijn Deense vriend aangevallen. Meerdere agenten met ME-schilden moesten eraan te pas komen om de geflipte man onder controle te krijgen.

Het incident gebeurde rond 02.30 uur. Na het eten van de drugs vloog hij zijn vriend aan. Die rukte zich los en belde de politie.

De Brit is in de cel tot bedaren gekomen en mocht daarna weer gaan. De Deen heeft geen aangifte tegen hem gedaan.

Brug

In de hoofdstad gaan toeristen die paddo's eten vaker uit hun dak. In maart overleed een 17-jarig Frans meisje nadat ze van een brug bij de IJ-tunnel sprong.

Vier maanden later scheurde een 27-jarige Deen met zijn auto rakelings langs tenten op een camping. Diezelfde maand raakte een 19-jarige IJslander gewond toen hij uit een hotelraam sprong.

Incident

Een hotelkamer aan de Martelaarsgracht was tweemaal in korte tijd het toneel van een incident.

In juni sloeg een Brit de kamer kort en klein, in augustus werd een Duitser bewusteloos gevonden in de kamer. Hij had paddo's gegeten, wiet en hasj gerookt, alcohol gedronken en heroïne gespoten.

Bedenktijd

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen maakte eind september bekend een bedenktijd van drie dagen te willen voor toeristen die paddo's willen kopen.

Binnen die tijd kan een koper informatie vergaren over de drugs, zodat ze een bewustere keuze kan maken. De maatregel is bedoeld om impulsaankopen tegen te gaan.