AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos heeft zijn achterban zaterdag voorgehouden dat het bestaan van een regeringspartij niet van een leien dakje gaat. "Regeren doet pijn. Je haalt resultaten en soms ook niet. En dat is pijnlijk en teleurstellend, elke keer weer", zei Bos aan het slot van een PvdA-congres.

Wie niet kan wennen aan de dilemma's van het regeren "moet op het pluche van de oppositiebankjes blijven zitten", stelde de PvdA-vicepremier.

"Dan hoef je nooit in te leveren op je verkiezingsprogramma, maar dan bereik je ook niets."

Maar de PvdA heeft volgens Bos helemaal geen reden om bescheiden te doen over haar successen. Hij wees erop dat de VVD het huidige kabinet het meest linkse sinds dat van Joop den Uyl noemt.

Bos krijgt soms het gevoel dat iedereen ziet dat de PvdA haar stempel op het kabinetsbeleid drukt, behalve de PvdA zelf.

Energie

Bos vindt dan ook dat de PvdA op moet houden "eindeloos energie te steken in het verleden en de dingen die niet gelukt zijn. Dat demotiveert, zuigt energie en zelfvertrouwen weg, het inspireert niemand.

Vraag niet wat dit kabinet voor u betekent, vraag u ook af wat u voor dit kabinet kunt doen", aldus Bos met een variant op John F. Kennedy.

Ploumen

De PvdA-leider denkt goed te kunnen samenwerken met de nieuwe partijvoorzitter, Lilianne Ploumen.

Zij is volgens hem sterk, bindend en initiatiefrijk en heeft een goed gevoel voor wat er aan de basis van de partij leeft.