APELDOORN - Het tumult rond Rita Verdonk heeft de VVD leden gekost. Sinds haar gedwongen vertrek uit de Tweede Kamerfractie van haar partij hebben zeshonderd leden hun lidmaatschap opgezegd.

Dat zei partijvoorzitter Jan van Zanen zaterdag in de marge van de VVD-partijraad in Apeldoorn. De speciale actie die de partij heeft opgezet om leden binnenboord te houden, heeft al 450 nieuwe aanmeldingen opgeleverd, deels van recente opzeggers.

VVD-Kamerleden bellen leden die de partij verlaten om hen overhalen toch lid te blijven of in ieder geval VVD te blijven stemmen.

"We willen maximale nazorg plegen", zei partijleider Mark Rute, die net als veel andere VVD-kopstukken de komende tijd meer dan normaal de leden in het land op zal zoeken.

Reacties

Van Zanen zegt veel felle en emotionele reacties binnen te krijgen sinds het recente partijconges, waar de leden uitspraken dat Verdonk voor de VVD behouden moet blijven.

Zij heeft in de Tweede Kamer een eigen fractie gevormd, maar wil ook lid van de VVD blijven. Het partijbestuur bekijkt momenteel hoe de VVD hierop zal reageren.

Resultaten

Van Zanen wilde zaterdag nog niets kwijt over de resultaten van dit beraad. VVD-lid Jan Talen uit Staphorst, die zich inzet voor de positie van Verdonk, zegt genoeg VVD-afdelingen achter zich te hebben om op het volgende partijcongres een ledenraadpleging over Verdonk uit te laten schrijven.

Daar zijn volgens hem minstens tien afdelingen voor nodig, hij heeft er naar eigen zeggen zeker vijftien achter zich staan.

Op de vergadering zou dan de precieze vraag voor zo'n referendum geformuleerd moeten worden, maar voor Talen zou de inzet moeten zijn dat Verdonk als lid van de VVD in de Kamer kan blijven zitten.