LOUISVILLE - De Amerikaanse restaurantketen McDonald's moet een voormalige medewerkster van een vestiging in Mount Washington 6,1 miljoen dollar schadevergoeding betalen. Een bedrijfsleidster dwong de toen 18-jarige medewerkster drie jaar geleden zich in het kantoor uit te kleden. Daarna werd ze seksueel misbruikt.

Dat heeft een rechtbankjury in Bullitt County vrijdag bepaald. Bedrijfsleidster Donna Summers kreeg in 2004 een telefoontje van iemand die zich uitgaf als politieman.

Deze beschuldigde medewerkster Louise Ogborn ervan dat ze een beurs had gestolen en dat ze in het kantoor moest worden gevisiteerd of anders naar het politiebureau moest komen.

Aanwijzingen

Op telefonische aanwijzingen van de zogenaamde politieman beval de bedrijfsleidster dat Ogborn zich moest uitkleden.

Summers had hierbij de hulp ingeroepen van haar toenmalige verloofde, die Ogborn dwong seksuele handelingen te verrichten.

Agent

Later bleek dat tientallen restaurants lastig waren gevallen door een man die zich uitgaf voor agent en opdracht gaf medewerksters te ontkleden.

Ogborn verweet de fastfoodketen tijdens het proces nalatigheid, omdat het personeel niet was ingelicht over de beller.

Schadevergoeding

Summers, die zich in de aanklacht tegen McDonald's had gevoegd, krijgt een miljoen dollar schadevergoeding.

Wel werd zij schuldig bevonden aan medeplichtigheid en het onrechtmatig vasthouden van Ogborn. Haar ex kreeg eerder al vijf jaar cel voor seksueel misbruik van Ogborn.

Bewijs

Vorig jaar werd een man uit Florida die vermoedelijk de bellende nepagent was vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Sinds zijn arrestatie wordt McDonald's niet meer lastig gevallen door mensen die zich uitgeven voor politieman.