DEN HAAG - De helft van de Nederlanders steunt minister Ronald Plasterk (Media) in zijn strijd tegen het beeld van vrouwen als lustobject.

Dat blijkt uit een enquête van Synovate/Interview NSS. Een meerderheid vindt dat vrouwonvriendelijke videoclips moeten worden geweerd.

Maatregelen

Van de vrouwen vindt 51 procent het goed dat Plasterk maatregelen wil nemen tegen de oversekste manier waarop vrouwen worden afgebeeld. Onder mannen is dit 42 procent.

Van de mannen denkt een derde dat vrouwen steeds meer als lustobject worden neergezet in de media. Van de vrouwen vindt 45 procent dat zij op die manier worden afgeschilderd.

Videoclips

Ruim de helft van alle Nederlanders vindt daarom dat videoclips waarin vrouwen als ondergeschikt lustobject van de man worden afgebeeld, geweerd moeten worden.

Van de vrouwen wil 62 procent een verbod. Met een percentage van 47 procent hebben mannen minder moeite met deze muziekfilmpjes.

Mediacode

Vorige week maakte Plasterk bekend dat hij wil bekijken hoe met bijvoorbeeld een mediacode de "seksualisering van de samenleving" kan worden gekeerd.

De minister wil jongeren via hun school en via internetsites, muziekzenders en tv-programma's daar weerbaar tegen maken.