AMSTERDAM - Het onderscheid tussen A-omroepen en B-omroepen verdwijnt. Omroepen met meer leden krijgen meer budget en meer zendtijd.

Dat maakte minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. "De zendtijd wordt afgestemd op het aantal leden."

In het huidige stelsel krijgen alle omroepen met meer dan 300 duizend leden de A-status en omroepen met meer dan 150 duizend leden de B-status. Dit wordt vervangen door een 'glijdende schaal', die een keer in de vijf jaar wordt vastgesteld.

Profiteren

Van deze wijziging profiteren de KRO, EO en BNN, zei Plasterk na afloop van de ministerraad. De NCRV en de VPRO gaan er waarschijnlijk op achteruit, omdat zij net boven de grens van 300 duizend zitten.

De Publieke Omroep krijgt vanaf volgend jaar vijftig miljoen euro extra. Hiermee wil de minister zorgen dat de omroep minder afhankelijk wordt van reclame-inkomsten.

Drama

Plasterk wil eveneens dat er meer Nederlands drama wordt gemaakt in Hilversum. Hiervoor stelt hij vijftien miljoen beschikbaar. Volgens hem wordt er nu veel te weinig drama geproduceerd. "Dat is een groot manco."

Ook wordt een media-educatie- en expertisecentrum opgericht. De overheid wil hiermee bereiken dat ouders en kinderen 'verstandig gebruik maken van oude en nieuwe media'.

Het centrum krijgt een adviserende rol. In het coalitieakkoord was al vastgelegd dat de omroepen een gedragscode moeten opstellen.