DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende adviseert Ayaan Hirsi Ali terug te gaan naar de Verenigde Staten en daar haar beveiliging te regelen.

De oud-politica had de problemen rond haar beveiliging kunnen voorkomen door eerder te beginnen met fondsenwerving of te overleggen met haar werkgever. Dat heeft Balkenende vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Het kan niet zo zijn dat Hirsi Ali enkel terugkeert naar Nederland omdat haar hier wel bescherming wordt geboden, zei de minister-president. Hirsi Ali wist volgens Balkenende al geruime tijd dat de Nederlandse bijdrage aan haar beveiliging in de VS tijdelijk was.

Verblijfsvergunning

Advocaat Britta Böhler onderstreepte eerder namens Hirsi Ali dat zij pas sinds een week beschikt over een permanente verblijfsvergunning voor de VS, die nodig zou zijn om te beginnen met fondsenwerving voor de bekostiging van beveiligers.

Balkenende benadrukte echter dat Hirsi Ali al eerder zelf initiatief had kunnen nemen.

Bijzonder

De premier blikte terug op een "bijzondere week" en zei het begrijpelijk te vinden dat het debat over de terugkeer en beveiliging van Hirsi Ali gepaard ging met emoties.

Balkenende herhaalde dat Nederland niet verplicht was de oud-politica in de VS te beveiligen, maar dat er vanwege de bijzondere situatie wel is besloten haar tijdelijk te blijven steunen.

Verlengd

Deze overgangsperiode is twee keer verlengd om Hirsi Ali in staat te stellen zelf voor haar beveiliging te zorgen.

Volgens de premier is er nu een einde gekomen aan de "betrekkelijk lange periode van bekostiging".

Vanaf het begin is gezegd "wat haar en onze verantwoordelijkheid was", aldus Balkenende. "De verantwoordelijkheid voor Nederland houdt een keer op."