AMSTERDAM - Volkert van der G. kreeg pas op het laatste moment plannen om Pim Fortuyn “iets aan te doen”. Donderdag verklaarde de 33-jarige Van der G. voor de rechtbank in Amsterdam dat hij pas een dag voor de aanslag, op 6 mei vorig jaar, het plan opvatte om tot actie over te gaan.

Van der G. erkende donderdag volmondig dat hij schuldig is aan de moord. Het is hem niet meer helemaal duidelijk wanneer het voor het eerst in hem opkwam Fortuyn te belagen. Uit politieonderzoek is gebleken dat Van der G. op 22 maart vorig jaar aantoonbaar (via bijvoorbeeld zijn computer) belangstelling kreeg voor de gangen van Fortuyn.

Van der G.: “Voor 22 maart had ik wel belangstelling - als dat het goede woord is - voor de denkbeelden van Fortuyn. Ik kende hem al veel langer, uit onder andere zijn columns in Elsevier. Zijn denkbeelden vond ik destijds al heel bedenkelijk.”

”Ik zag het gevaar steeds groter worden”, zo motiveerde Van der G. zijn groeiende weerzin tegen Fortuyn. Hij gaf aan algemeen in politiek geïnteresseerd te zijn. Hij noemde daarbij de gebeurtenissen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. “Dat gaf een hoop ophef en dat houdt mij ook bezig”, aldus Van der G.

Broers Fortuyn overwegen civiele procedure

Simon en Marten Fortuyn, de broers van PimFortuyn, overwegen na het uitspreken van de eis tegen Volkert vander G. (Graaf) een civiele procedure tegen de verdachte tebeginnen. "We zullen er alles aan doen die man financieel klem tezetten", zei Marten Fortuyn donderdagavond in hettelevisieprogramma B&W.

De broers vinden het jammer dat ze Van der G. donderdag niet inde ogen hebben kunnen kijken. Ze volgden de zitting in de bunker inOsdorp waar ze tegen het achterhoofd van de verdachte aankeken.Maar Marten Fortuyn noemt Van der G. hem "een uitgesprokenengerd". Hij is bang dat de verdachte twintig jaar of minderkrijgt. "Dat zou betekenen dat hij na tweederde van zijn strafweer op vrije voeten komt. God behoede dat."