DEN HAAG - Nederlandse Koerden hebben wel degelijk last van de Turkse wet die eist dat mensen met een Turkse nationaliteit, maar ook nog een paspoort van een ander land hebben, hun dienstplicht in Turkije moeten vervullen.

Ook omdat ze zo het risico lopen om tegen hun eigen volk te worden ingezet. De Koerden zijn blij dat Tweede Kamerlid Karien van Gennip (CDA) de kwestie weer heeft aangekaart.

Dienstplicht

Dat heeft de Federatie Koerden in Nederland vrijdag in een open brief aan het Kamerlid geschreven. De federatie wil al jaren af van de Turkse dienstplicht voor mensen met een dubbele nationaliteit.

Alle fracties in de Tweede Kamer vinden deze situatie ongewenst, om verschillende redenen, en willen dat het kabinet actie onderneemt, ook in NAVO-verband.

Grip

CDA, PvdA en ChristenUnie stellen dat de verplichting het integratieproces remt. De SP hekelt het "langeafstandsnationalisme" van Turkije, dat hiermee grip wil houden op Turkse jongens buiten de grenzen.

PVV en VVD vinden sowieso dat Nederlandse Turken hun Turkse paspoort moeten inleveren, zodat het probleem verdwijnt. Ook wees de Kamer op de problemen van de Koerden.

Inzetbaar

Van Gennip kaartte de Turkse dienstplicht aan omdat ze had vernomen dat Nederlandse militairen van Turkse afkomst in 2003 niet inzetbaar waren in Turkije, waar ze de Nederlandse Patriot-luchtverdedigingsraketten moesten bedienen.

De Turken vreesden daar te worden opgepakt, omdat ze hun Turkse dienstplicht niet hadden vervuld. Van Gennip wil weten of dit klopt. Het ministerie van Defensie gaf aan zich niet in dit verhaal te herkennen, maar zoekt de kwestie uit.