BRUSSEL - In het proces tegen de 19-jarige jongen die vorig jaar een 2,5-jarig meisje en haar oppas doodschoot, hebben zijn ouders getuigd.

Alhoewel Hans van T. bekend heeft dat hij die dag 'vreemdelingen' wilde 'neerknallen', zei zijn moeder dat ze hem heeft opgevoed met respect voor andere mensen en dat speelgoedwapens en geweld in huis verboden waren.

Hans van T. schoot op 11 mei vorig jaar twee slachtoffers dood en verwondde een Turkse vrouw levensgevaarlijk. Hij gebruikte daarvoor munitie die bedoeld is om groot wild mee te schieten.

Vlaams Belang

In zijn verhoor gaf de vader van Van T. toe dat hij Vlaams-nationalistisch was en vroeger lid was van het Vlaams Belang. Hij verklaarde: "Ze hadden enkele goede punten, maar ik ben niet extreem rechts en voel me ook niet zo. Na alles wat er gebeurd is en uit respect voor de slachtoffers wil ik met die partij niets meer te maken hebben."

De ouders begrijpen ook nog steeds niet hoe hun zoon zulke gruwelijke feiten kon plegen.

Ook zijn jongere broer staat voor een raadsel: "Toen hij de feiten pleegde, was hij niet Hans. Hij had misschien wel zijn lichaam, maar niet zijn geest. Nu is Hans er weer en nu voel ik me weer veilig bij mijn oudere broer", verklaarde de jongen.