AMSTERDAM - De VS hebben in Somalië overleg gevoerd met plaatselijke krijgsheren. Dat gebeurde volgens waarnemers met het oog op mogelijke aanvallen op terroristische doelen in het Afrikaanse land. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gesproken over mogelijke samenwerking met de krijgsheren.

Somalië is na Afghanistan wellicht een nieuw doelwit van aanvallen in de strijd tegen het internationale terrorisme. De VS houden er rekening mee dat leden van het terroristennetwerk al-Qaeda er hun toevlucht zoeken, nu die in Afghanistan zelf in het nauw worden gedreven.

Bovendien is in Somalië een beweging actief die op de Amerikaanse lijst van buitenlandse terroristische organisaties staat. Deze beweging al-Itihaad heeft volgens de VS een militair trainingskamp in het zuiden van Somalië. De groep staat mogelijk in contact met al-Qaeda, die momenteel in het oosten van Afghanistan in gevecht is met het Amerikaanse leger en de Afghaanse oppositie.

Trainingskampen

Al-Itihaad neemt in het zuiden van Somalië ook een aantal overheidstaken voor haar rekening. Ze zorgt voor onderwijs en gezondheidszorg, bij gebrek aan een efficiënt opererende regering. De Amerikaanse inlichtingendienst is ervan overtuigd dat al-Qaeda in Somalië nog steeds trainingskampen heeft. De premier van Somalië, Hassan Abshir Farah, ontkent dat. Er is geen enkele rechtvaardiging voor een Amerikaanse aanval op zijn land, zo zei hij voor de BBC

Er is al een Amerikaanse oorlogsschip voor de kust van Somalië gestationeerd, en dit weekend werden er volgens waarnemers verkenningsvluchten boven het land gemaakt.De Amerikanen zouden op eilandjes voor de zuidelijke Somalische kust momenteel intensief zoeken naar leden van al-Qaeda.

Al-Barakaat

Ook wordt het bedrijf Al-Barakaat verdacht van het onderhouden van contacten met terroristen. Al-Barakaat is het grootste concern in Somalië op het gebied van bankzaken en telecommunicatie.

De Somalische regering heeft aangekondigd te onderzoeken of de bank mogelijk gebruikt wordt door terroristen die er hun geld doorsluizen. Abdullahi Hussein Kahiyeh, general manager van de al-Barakaat groep, ontkent dat zijn bedrijf connecties heeft met Osama Bin Laden of een terroristische groepering.

Het sluiten van de Al-Barakaat vestiging in Somalië kan desastreuze gevolgen hebben voor de bevolking. Veel gevluchte Somaliërs maken gebruik van dit bedrijf om geld over te maken naar familie in hun land.

/NETVS sluiten enige internetbedrijf in Somalië