AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam neemt alsnog de belastingheffing over een vergoeding voor bewoners van het Bos en Lommerplein op zich. De gemeente meent de getroffen bewoners te moeten ontlasten, aldus wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

De te betalen belasting bedraagt na onderhandelingen met de fiscus 40.000 euro. In eerste instantie bedroeg de heffing 150.000 euro. "Wij hebben de Belastingdienst ervan kunnen overtuigen dat tegenover het grootste deel van de vergoeding die de bewoners ontvangen hebben, aantoonbare kosten staan", schrijft de wethouder (PDF).

Amsterdam blijft het echter oneens met de Belastingdienst dat gedupeerde bewoners later een rekening kregen gepresenteerd over een onkostenvergoeding, na een gedwongen ontruiming van hun appartementen op 11 juli vorig jaar. Bewoners moesten het complex verlaten wegens instortingsgevaar en verbleven enkele weken in hotels.

Miljoenen

"Principieel zijn wij er op tegen wanneer overheden elkaar rekeningen gaan sturen, zeker in noodsituaties", aldus een woordvoerder van Asscher. "Wij hebben miljoenen geïnvesteerd om de bewoners op te vangen." De gemeente betaalde de gedupeerden een dagvergoeding van 20 euro per volwassene en 10 euro voor kinderen voor zaken als extra reiskosten, extra telefoonkosten en de opvang van huisdieren.

Tweede Kamer

De Belastingdienst kwam met een heffing omdat de kosten niet konden worden aangetoond. De Tweede Kamer riep staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) op de heffing te schrappen, maar die gaf aan dat dat niet mogelijk is.

De gemeente bleef tot vorige week bij haar standpunt dat de stad niet voor de extra belasting wil opdraaien. "Desondanks en ondanks vragen uit de Tweede Kamer hierover volhardde de Belastingdienst in haar standpunt", aldus Asscher in de brief. De wethouder is toen opnieuw gaan onderhandelingen met Den Haag.