LONDEN - Honderden uitgeprocedeerde asielzoekers in Groot-Brittannië zijn tijdens hun uitzetting het slachtoffer geworden van mishandeling, seksueel misbruik en racisme door bewakingspersoneel dat hen begeleidde. Dat meldde The Independent vrijdag.

De krant baseert zich op een dossier van meer dan tweehonderd slachtoffers dat is samengesteld door onder meer artsen, asieladvocaten en immigratiecentra.

In bijna de helft van de gevallen wijzen die de beschuldigende vinger naar medewerkers van particuliere beveiligingsbedrijven die de Britse overheid heeft ingehuurd voor de uitzettransporten.

Handboeien

Een zaak is die van Armand Tchuibeu, een Kameroener die in januari op het vliegtuig werd gezet. Zijn bewakers mishandelden hem nadat hij had gezegd dat het niet nodig was hem handboeien om te doen.

Een veiligheidsmedewerker sloeg hem onder meer in zijn ribben en nek en beet hem onder meer toe: "Je gaat vandaag naar je verdomde land, we zullen je laten zien wat illegalen in ons land verdienen".

Mishandeling

Uiteindelijk ging de deportatie niet door. Na medisch onderzoek ging de knie van Tchuibeu in het gips gezet als gevolg van de mishandeling.

Een ander geval is van de Ugandees Apollo Okello die in het uitzetcentrum op de Londense luchthaven Heathrow zat. Hij beweert dat bewakers hem voor de deportatie in een bestelwagen sleepten en hem vervolgens hard in het gezicht sloegen. "Deze zwarte apen willen niet terug naar hun land", zei een van hen.

Bedrijven

Een van de beveiligingsbedrijven die wordt genoemd in het dossier, Group4Securior, zegt in een reactie dat het op de hoogte is van de beschuldigingen, maar dat niets is bewezen. Twee andere bedrijven die zijn ingehuurd gaven geen commentaar.

De auteurs van het dossier zeggen dat de Britse overheid de ogen sluit voor het wangedrag om maar aan de uitzettingsquota te kunnen voldoen. "Elke aanklacht over wangedrag wordt grondig onderzocht en alle beschuldigingen van fysieke mishandeling worden doorverwezen naar de politie", aldus de Britse immigratiedienst in een reactie.