PHILIPSBURG - Via Sint Maarten lopen mogelijk geldstromen naar organisaties in het Midden-Oosten die zich bezighouden met aan terrorisme gerelateerde activiteiten.

Dat staat in een vertrouwelijk rapport over de 'Georganiseerde criminaliteit en de rechtshandhaving op Sint Maarten' van het Nederlandse ministerie van Justitie.

Het onderzoek voor het rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) begon in 2004 op verzoek van de toenmalige minister van Justitie van de Nederlandse Antillen.

In het rapport staat dat opsporingsdiensten op het Antilliaanse eiland aangeven dat ze informatie hebben over geldstromen die vanuit Sint Maarten naar terroristische organisaties gaan. Grote sommen geld worden via bankrekeningen op Sint Maarten doorgesluisd naar organisaties die gelinkt zouden zijn aan de Taliban en Hamas.

De gelden zouden voortkomen uit drugshandel en mensensmokkel, schrijven de onderzoekers. Verder blijkt uit een Amerikaans rechtshulpverzoek dat een bedrijf op Sint Maarten wordt verdacht van het zenden van gelden naar de Taliban in Afghanistan.

Al-Qaeda

Ook zijn er aanwijzingen dat Sint Maarten gebruikt wordt door bepaalde personen om de Verenigde Staten binnen te komen. Er zouden zich volgens opsporingsdiensten mogelijk mensen op het eiland bevinden die getraind zijn in trainingskampen van al-Qaeda en op de Amerikaanse no-fly-list staan, de lijst van personen die niet per vliegtuig naar Amerika mogen reizen.

Het rapport houdt een slag om de arm, maar geeft aan dat het perspectief vanuit vooral de Amerikaanse opsporingsdiensten veel pessimistischer is.