WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen waarin beveiligers die voor de regering in oorlogsgebieden werken, onder de Amerikaanse wetgeving vallen.

Het wetsvoorstel is opgesteld wegens de controverse rondom het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater. Dat raakte in opspraak door een schietpartij in Bagdad vorige maand waarbij zeventien mensen zijn omgekomen.

Status

De legale status van de particuliere beveligingsmedewerkers die onafhankelijk van het Amerikaanse leger in oorlogsgebieden opereren, was namelijk onduidelijk.

De nieuwe wet kan pas worden aangenomen, als ook de Senaat zijn goedkeuring heeft verleend.

Verwarring

Wetgevers hopen hiermee de verwarring op te helderen over welke wet van toepassing zou zijn als een van de meer dan 160.000 Blackwater-medewerkers in Irak een misdrijf zou begaan.

"Het geeft ons land de mogelijkheid beveiligers verantwoordelijk te houden voor hun daden. Dit zal de nationale veiligheid en die van onze troepen vergroten", zei de auteur van het voorstel, de Democraat David Price. Hij zei verder dat het onvoorstelbaar was dat er een dergelijk 'gapend gat' in de Amerikaanse wetgeving bestaat.