SANTIAGO - Een Chileense rechter heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de weduwe van oud-dictator Augusto Pinochet en vijf van zijn kinderen.

De familieleden van de voormalige juntaleider worden verdacht van het wegsluizen van (omgerekend) miljoenen euro's overheidsgeld naar Amerikaanse bankrekeningen. De rechter vaardigde tevens arrestatiebevelen uit tegen zeventien anderen, onder wie Pinochets voormalige woordvoerder, secretaris en advocaat.

Corruptie

De arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd in het kader van een breed onderzoek naar corruptie onder de militaire junta. Pinochet voerde van 1973 tot 1990 een bloedig schrikbewind over Chili, nadat hij bij een staatsgreep de democratisch gekozen president Salvador Allende ten val had gebracht. De socialist Allende kwam tijdens de coup om het leven.

De zaak kwam drie jaar geleden aan het licht toen bij een onderzoek van de Amerikaanse Senaat honderden rekeningen werden ontdekt die op naam stonden van Pinochet zelf en leden van zijn familie.

Pinochet overleed vorig jaar zonder dat hij ooit had terechtgestaan voor schendingen van de mensenrechten en verduistering van overheidsgeld.