KINSHASA - Bij een vliegtuigongeluk in de Democratische Republiek Congo zijn donderdag achtendertig mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn alle bemanningsleden en passagiers en mensen op de grond.

Dit is van functionarissen van de hulpdiensten en van wijkbewoners vernomen.

Een Russisch vrachtvliegtuig van het type Antonov-26 met volgens uiteenlopende berichten dertien à zeventien mensen aan boord stortte neer op een markt in een dichtbevolkte en arme buitenwijk van de hoofdstad Kinshasa, Kingasani.

De luchthavenautoriteiten op het vliegveld Ndili ten oosten van Kinshasa hebben dat bericht. Onder de doden zijn zeker twee kinderen. Het toestel van de maatschappij Africa One explodeerde na de crash op de druk bezochte markt.

Toestellen

Vliegtuigongelukken komen regelmatig voor in Congo, waar veel met oude of slecht onderhouden toestellen wordt gevlogen. Vorige maand nog vielen acht doden toen een vrachtvliegtuig na de landing in Goma (Oost-Congo) in brand vloog.

Zwarte lijst

Al meer dan tien jaar lang vinden ieder jaar meer dan de helft van de vliegtuigongelukken in Afrika in Congo plaats. Het land telt tientallen ondernemingen die zich op de luchtvaart hebben gestort maar die door de EU op een zwarte lijst zijn gezet.