AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag overvalattributen en een explosief gevonden op Plein '40-'45 in Amsterdam-West. De goederen waren verstopt bij een geldautomaat van de Postbank.

Na de inzet van een explosievenspeurhond schakelde de politie het Explosieven Opruimings Commando (EOC) in. Die hebben een voorwerp dat leek op een explosief onschadelijk gemaakt.

Ook de overvalattributen zijn in beslag genomen. De politie vermoedt dat degenen die de zaken hebben verstopt, een overval wilden plegen.

Bewijs

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag toevallig een Italiaan vrijgelaten die werd verdacht van het opblazen van een geldautomaat in de hoofdstad. Hij zou volgens justitie betrokken zijn bij een zogeheten plofkraak. Daarbij brengen criminelen een pinautomaat met een gasmengsel tot ontploffing, waarna ze bij de geldcassette kunnen komen.

Vrijlating

De 35-jarige man, die in Italië bekendstaat als een 'stevige crimineel', kwam op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Justitie eiste drie jaar celstraf tegen de verdachte. De politie in Amsterdam ziet vooralsnog geen verband tussen de vrijlating van de man en het aantreffen van het explosief de daaropvolgende nacht.