MOERDIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Shell Moerdijk vervolgen voor het verzwijgen van een gifwolk die op 31 maart 2004 vrijkwam. Een woordvoerder van Shell heeft donderdag een bericht hierover in BN/De Stem bevestigd.

Volgens het OM ging het om een wolk van 1000 tot 2000 kilo etheenoxide dat zeer explosief en brandgevaarlijk is. Justitie meent dat de regio is ontsnapt aan een ramp.

Het veiligheidsprotocol verplicht bedrijven uitstoot boven de 100 kilo etheenoxide te melden bij de provincie. Shell Moerdijk is echter nalatig geweest, meent justitie.

Het bedrijf moet ook voor de rechter verschijnen omdat het in 2004 te veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak's) heeft geloosd. Door een storing kreeg Shell een ontheffing van het waterschap tot 6 kilo. Later bleek dat bij een van de twee lozingen bijna 22 kilo in het water was beland.

Omvang

Een woordvoerder van Shell zegt dat in eerste instantie niets wees op een uitstoot van meer dan 100 kilo etheenoxide. Pas enkele dagen later, toen nader onderzoek uitwees dat de omvang veel groter was, werd de provincie Noord-Brabant ingeseind. "We hebben daarna maatregelen genomen om herhaling te voorkomen en voor de provincie was daarmee de kous af."

Shell erkent dat er te veel pak's zijn geloosd maar zegt dat dit gebeurde via een persleiding naar een zuiveringsinstallatie en niet direct op het oppervlaktewater.