CARLETONVILLE - De eerste 1350 van de 3200 kompels, die sinds woensdagochtend vast zitten in een Zuid-Afrikaanse goudmijn, zijn donderdag gered. Volgens een woordvoerder van goudproducent Harmony Gold zijn de geredde mijnwerkers in goede conditie.

"Er zijn geen gewonden of doden", liet woordvoerder Graham Briggs van Harmony Gold weten. De eerste kompels werden donderdagmorgen omstreeks 1.30 uur (Nederlandse tijd) uit de mijn gehaald. Ze zaten er toen al meer dan vijftien uur in.

De mijnwerkers waren na een ongeval komen vast te zitten op ongeveer 2200 meter onder de grond. De oorzaak van het ongeval zou een afgebroken stalen constructie zijn in een schacht waardoor onder meer de lift niet meer werkte. Medisch personeel is naar beneden gestuurd om de andere mijnwerkers te onderzoeken. De kompels worden naar boven gehaald in liften.

Uitgeput

Volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse vakbond voor mijnwerkers zijn de kompels die nog vastzitten onder de grond uitgeput, hongerig en erg bang. In de mijn kunnen de temperaturen tot tussen de 30 en 40 graden stijgen, aldus een woordvoerder van NUM, de vakbond voor mijnwerkers.

Mijnwerkers Zuid-Afrika