WASHINGTON - Parachutisten van de Amerikaanse 173e Brigade zijn geland op een vliegveld in het noorden van Irak. Volgens een Amerikaanse officier gaat het om de eerste grote inzet van troepen in dat deel van het land. Journalisten ter plaatse, meldden dat er circa duizend parachutisten zijn geland op het vliegveld dat in Koerdisch gebied ligt.

Bekijk video: Amerikanen landen in Noord-Irak, tweede front.

Verscheidene anonieme functionarissen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben gemeld dat delen van de brigade, die normaal gelegerd is in Italië, het vliegveld onder controle hebben.

Zij wilden de precieze locatie van het vliegveld niet laten weten, net zo min als het exacte aantal parachutisten dat er is geland. Nieuwszender CNN, die een journalist heeft bij de 173e Brigade, meldde dat het vliegveld ligt bij de plaats Bahur, zo'n 75 kilometer ten noordoosten van de stad Arbil.

"Dit is het begin van een noordelijk front", aldus een van de functionarissen. Een andere bron liet weten dat de komende dagen materiëel, zoals tanks en gepantserde voertuigen, zal worden overgevlogen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zei woensdag dat de VS "dagelijks" het aantal troepen in alle delen van Irak vergroten. Hij sprak tegen dat de versterkingen een reactie waren op het hevige verzet dat de Iraki's bieden. Volgens hem ging het om geplande uitbreidingen.

Honderden militairen van speciale eenheden hebben volgens defensiebronnen al in het noorden van Irak geopereerd. De nieuwe troepen zijn volgens analisten vooralsnog niet voldoende om een echt groot front te openen. Wel kunnen zij onder meer proberen controle te krijgen over de olievelden in het noorden van Irak. Ook zouden zij een oogje kunnen houden op verscheidene Koerdische facties in het gebied en de eventuele onderlinge spanningen daar proberen te onderdrukken.