PYONGYANG - De leiders van Noord-en Zuid-Korea zijn het eens geworden over het gezamenlijk streven naar een permanente vrede voor de twee Korea's.

De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il tekenden hierover donderdag een verklaring, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap en het het Japanse persagentschap Kyodo.

Om tot een permanente, officiële vrede te kunnen komen, willen de twee leiders gaan praten met de Verenigde Staten en China. Die twee landen tekenden indertijd ook het bestand dat een einde maakte aan de vijandelijkheden tijdens de oorlog tussen Noord-en Zuid-Korea, die van 1950 tot 1953 duurde. Ook Noord-Korea tekende dat bestand, Zuid-Korea deed dat niet.

Bush

De Amerikaanse president George W. Bush heeft aangegeven mee te willen werken aan een vredesverdrag als Noord-Korea zijn nucleaire wapenprogramma stopzet. Volgens diverse bronnen wordt in de verklaring tussen de twee Korea's gesteld dat de twee Aziatische landen zich zullen sterk maken voor een Koreaans schiereiland dat vrij is van nucleaire wapens.

Verder hebben Kim en Roh overeenstemming bereikt over het instellen van een speciale vredeszone rond Haeju in Noord-Korea en de betwiste westelijke zeegrens.

Trein

Ook zijn de landen overeengekomen de goederentreinverbinding tussen beide landen te hervatten. Het goederenvervoer per trein tussen de twee Korea's ligt al ruim vijftig jaar stil. Volgens de verklaring zullen de treinen goederen gaan vervoeren die zijn geproduceerd op een industrieel park in Nord-Korea.

De leiders van de twee Korea's kwamen deze week voor de tweede keer in ongeveer vijftig jaar tijd bij elkaar voor een driedaagse top. De besprekingen tussen Kim en Roh stonden in het teken van vrede en voorspoed.

Seoul

In november zullen de leiders van de twee Korea's elkaar ontmoeten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Diezelfde maand zullen de ministers van Defensie van beide landen in Pyongyang overleggen.