AMSTERDAM - In een goudmijn in Zuid-Afrika is in de nacht van woensdag op donderdag een reddingsoperatie op gang gekomen voor ongeveer drieduizend mijnwerkers die op ruim 1.500 meter onder de grond vastzitten.

De mijnwerkers werden door een kleinere schacht naar boven gehaald. De mijndirectie verwacht dat de reddingsoperatie ongeveer tien uur zal duren, omdat per keer maar 75 mijnwerkers kunnen worden opgehaald. Er zouden geen gewonden zijn. Ongeveer 240 van de ingesloten mijnwerkers zitten al sinds dinsdagavond onder de grond.

Het ongeluk gebeurde woensdagmorgen in de Elandsrandmijn van mijnexploitant Harmony Gold in Carletonville. Doordat een persleiding in de mijnschacht sprong, viel een stuk buis naar beneden dat waarschijnlijk de stalen liftconstructie en de elektrische bedrading beschadigde, zei een woordvoerder van de mijn.

Honger

De eerste mijnwerkers die naar boven kwamen zeiden dat de mensen onder de grond vooral honger hebben. Buiten de mijn verzamelden zich angstige familieleden, die zich beklaagden over de gebrekkige informatieverschaffing door de mijndirectie.

Een woordvoerder van de mijnwerkersbond zei van werknemers van de mijn te hebben gehoord dat ze er eerder al over hebben geklaagd dat de mijnschachten slecht worden onderhouden. De mijnbazen zouden echter niets met de klacht hebben gedaan.