SYDNEY - Australië gaat honderden extra militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan sturen. Dat meldt de krant The Australian in de donderdageditie. Australië heeft op dit moment 970 militairen in Afghanistan gelegerd.

Hoeveel extra Australische troepen precies worden gestuurd, hangt volgens de krant af van het aantal militairen dat Nederland gaat terugtrekken. Australische ministers hebben de afgelopen twee weken over dit onderwerp overlegd met de NAVO en Nederlandse ministers, aldus The Australian.

Volgens het dagblad werkt het Nederlandse kabinet aan een voorstel tot een "gedeeltelijke terugtrekking" van troepen uit Kamp Holland.

Gevolgen

De Australische minister van Defensie Brendan Nelson heeft Nederlandse parlementariërs eerder in Kabul gewezen op de gevolgen van een terugtrekking van Nederlandse "kernelementen" zoals de Apache-helikopters.

Zo'n stap betekent dat honderden Australiërs die werken aan de wederopbouw in Uruzgan te weinig bescherming zullen krijgen en dus ook zullen moeten vertrekken. Volgens Nelson zijn de Nederlanders van levensbelang voor de Australiërs in Uruzgan.

Ministerie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht dat Australië volgend jaar honderden troepen naar Uruzgan wil sturen om de Nederlanders in augustus af te lossen niet bevestigen.

Ingewijden in Den Haag wijzen er woensdagavond op dat het bericht in tegenspraak is met de houding van de Australiërs tot nu toe.

Zo heeft de Australische minister van Defensie onlangs bezoekende Tweede Kamerleden in Kabul erop gewezen dat Australië de leiding over de missie in Uruzgan niet van de Nederlanders wil overnemen. Nu heeft Australië bijna duizend militairen in Afghanistan en Nederland 1600.

Troepenmacht

Als Nederland er een paar honderd minder zou sturen en Australië er een paar honderd meer, dan zou Australië de grootste troepenmacht hebben. In dat geval zou dat land de leiding over moeten nemen.

Het Nederlandse kabinet onderzoekt momenteel of en hoe het mogelijk is om de missie in de Afghaanse provincie na augustus 2008 voort te zetten.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft het daar vorige week nog in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met zijn Australische collega Alexander Downer over gehad.

"De Australiërs denken op dat vlak met ons mee", is het enige dat Verhagens woordvoerder hierover kwijt wil.

Prematuur

Volgens een woordvoerder van minister Eimert van Middelkoop (Defensie) staan alle opties in het onderzoek nog open. Hij noemt het Australische bericht prematuur. Volgens Defensie is de NAVO aan zet.

In een interview met persbureau Reuters verklaarde Van Middelkoop dat er behoefte is aan een internationale coördinator in Afghanistan die moet functioneren onder de autoriteit van de Afghaanse president Hamid Karzai.

Deze functionaris zou dan kunnen opereren onder de bijna 50.000 troepen die in het land onder commando van de NAVO of de Verenigde Staten opereren. "We hebben iemand nodig met overzicht: dat ontbreekt soms. De meeste debatten over Afghanistan worden gevoerd binnen de nationale parameters."