ROTTERDAM - De uitwisseling van informatie bij rampen moet nog beter. Dat is een van de lessen die de autoriteiten trekken uit de grote landelijke rampenoefening die woensdag in en rond de Rotterdamse haven is gehouden.

"Het managen van de interne informatiestroom, maar ook naar media en inwoners toe is de grote uitdaging.

Dit is een verbeterpunt", stelde minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken na afloop vast. Ze deed dat op basis van haar eerste indrukken van de oefening, die de komende maanden grondig wordt geëvalueerd.

Beter

Bij de vorige soortgelijke oefening, in 2005 in de Amsterdam ArenA (Bonfire), ging het een en ander mis bij de coördinatie en informatievoorziening. Ter Horst heeft het idee dat dat nu beter ging. "De communicatie ging sneller dan bij Bonfire."

Het is volgens Ter Horst de bedoeling dat de minister bij rampen en grote calamiteiten zo snel mogelijk wordt geïnformeerd en dat de overheid met een helder en consistent verhaal naar buiten treedt en daarbij niet achter de media aanloopt.

Burgemeester

Ook burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam benadrukte het belang om mensen strak en eenduidig te informeren. "Dat kan verbeterd worden."

Opstelten vindt ook dat de betrokken burgemeester dezelfde informatie moet hebben als de minister. "Dat loopt nog niet honderd procent", zei hij.

Volgens de burgemeester brengen media soms geruchten en losse flodders. "Die blijken soms onjuist te zijn. In dit soort stress-situaties moet je die weerstand bieden."

Adequaat

Opstelten heeft het idee dat tijdens de oefening in het algemeen adequaat en op tijd de juiste beslissingen zijn genomen.

Deelnemers en toeschouwers vroegen zich wel af waarom het zo lang duurde voordat alle hulpdiensten ter plaatse waren. Opstelten weersprak dat. "Er zijn altijd duizend en een opmerkingen te maken. Een scherpe evaluatie is geboden."

Boegbeeld

Opstelten zei verder dat je als burgemeester een boegbeeld moet zijn als zich een ramp of crisis voordoet.

Hij herinnerde aan het optreden van toenmalig burgemeester Jan Mans bij de vuurwerkramp in mei 2000 in Enschede. "Hij markeerde het begin van een nieuwe stijl van openheid, dat je er staat en dat je ook de dilemma's aangeeft. En als je het niet weet, moet je daarvoor uitkomen."