AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam begint om 10.00 uur aan het strafproces tegen de 33-jarige Volkert van der G., die wordt verdacht van de moord op politicus Pim Fortuyn. Verdachte Van der G. zal voor het eerst zijn opwachting maken in de met nabestaanden, pers en publiek gevulde rechtszaal.

De rechtbank houdt zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Naar verwachting zal het proces drie dagen gaan duren. Na donderdag zet het college de zaak voort op maandag 31 maart en dinsdag 1 april. 2 April is gereserveerd als uitloopdag.

Mediapark

De 54-jarige LPF-lijsttrekker Fortuyn werd op 6 mei vorig jaar, negen dagen vóór de voorlaatste parlementsverkiezingen, met enkele gerichte pistoolschoten om het leven gebracht. Het slachtoffer bevond zich op dat moment op een parkeerplaats van het Hilversumse Mediapark. Hij had zojuist een radio-interview gegeven.

Luttele minuten later kon de politie in de directe omgeving van het Mediapark een verdachte aanhouden, de toen nog 32-jarige Volkert van der G. uit Harderwijk. Hij had een vuurwapen in zijn jaszak.

De politie vond Van der G.'s geparkeerde auto in de buurt met daarin materiaal, zoals uitdraaien van webpagina's over Fortuyns gangen van die dagen. Dat wees er al meteen op dat Van der G. vermoedelijk het vooropgezette plan heeft gehad de politiek in opmars zijnde Fortuyn te doden.

Ongeveer een half jaar na zijn arrestatie legde Van der G. een bekennende verklaring af die dat vermoeden bevestigde. Van der G. zag in de LPF-politicus een groeiend gevaar voor vooral de kwetsbare groepen in de samenleving, zo verklaarde hij. Fortuyn stigmatiseerde en polariseerde en dreigde een grote macht te krijgen, aldus Van der G. Hij zag voor zichzelf geen andere uitweg dan Fortuyn te vermoorden.

Pieter Baan Centrum

In juli vorig jaar ging Van der G. in hongerstaking, uit protest tegen zijn detentieomstandigheden, waaronder het cameratoezicht in zijn cel. Hij beëindigde zijn hongerstaking na zeventig dagen. Op last van de rechtbank onderzochten gedragskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) Van der G. circa zeven weken lang. De conclusies van het PBC zijn nog niet bekend.

De verdachte hangt in beginsel een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Indien het PBC heeft geconcludeerd dat Van der G. de maatregel van terbeschikkingstelling opgelegd zou moeten krijgen, kan er een combinatiestraf uitrollen. Dit zou neerkomen op een (lange) gevangenisstraf in combinatie met tbs (gedwongen verpleging in een speciale kliniek).