DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft in een brief aan Ayaan Hirsi Ali eind vorig jaar geschreven dat zij in de Verenigde Staten geen gevaar loopt.

Hij kondigde erin aan dat op 1 juli een einde zou komen aan de bekostiging van haar beveiliging. RTL Nieuws maakte woensdag melding van de brief. De omroep plaatste die ook op zijn site.

Hirsi Ali keerde maandag terug in Nederland, omdat de Nederlandse overheid niet meer wilde betalen voor haar beveiliging in de VS.

De oud-VVD-politica werkt sinds september vorig jaar voor een conservatieve denktank in Washington. Hirsch Ballin heeft haar zelf gesproken op 27 oktober, schrijft hij, waarbij zij aangaf dat zij zich daar onveilig voelt.

Informatie

Volgens de bewindsman is er echter geen informatie over een reële dreiging tegen haar in de VS. Hij voert daarbij aan dat er geruime tijd zorgvuldig overleg plaatsvindt tussen de Nederlandse met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

"Strikt genomen is er daarom geen reden om van overheidswege beveiligingsmaatregelen te nemen."

Ingelicht

De fractievoorzitters zijn naar verluidt ingelicht over het besluit van Hirsch Ballin dat daaruit volgde. Femke Halsema van GroenLinks was echter bij zulk beraad niet aanwezig, liet haar woordvoerder weten.

Hirsi Ali kreeg na haar vertrek naar de VS nog enige tijd, als overgangsmaatregel, dezelfde beveiliging die zij voordien in Nederland genoot.

Die persoonlijke bewaking zou wel worden overgenomen door een Amerikaans bedrijf, blijkt uit de brief.

Volgens RTL Nieuws is dat kennelijk het bedrijf Vance Security, dat in april melding maakte van een reële doodsdreiging. Er zou zelfs een aanslag in Philadelphia zijn verijdeld.

Opheldering

De Tweede Kamer heeft deze week Hirsch Ballin om opheldering gevraagd over de beveiligingssituatie van Hirsi Ali. Uiterlijk donderdag rond het middaguur wil zij uitsluitsel. Mogelijk volgt er een spoeddebat.