DEN HAAG - Oppositiepartijen GroenLinks, D66 en de SP vinden dat minister Eimert van Middelkoop (Defensie) de Tweede Kamer te weinig informatie over Uruzgan geeft. Ze horen meer via de media en willen daarom nu weer een Kamerdebat over de nieuwste ontwikkelingen.

"Ik loop te vaak achter de feiten aan en dat maakt wantrouwend", zei Alexander Pechtold (D66) woensdag.

Harry van Bommel (SP) hekelde het feit dat hij de achterliggende gedachte van Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn achter het sturen van tachtig extra militairen naar Uruzgan van de media moest vernemen.

"Die ontbrak in de twee rottige A4'tjes die we van het kabinet daarover kregen."

Kameroverleg

GroenLinks wil naar aanleiding van de laatste berichten over de inzet van Nepalese strijders (Ghurka's) van het Britse leger en de uitzending van extra Nederlandse militairen donderdag een Kameroverleg aanvragen.

D66 en de SP steunen dat verzoek en vinden ook dat er een nieuwe veiligheidsanalyse over Uruzgan moet komen.

Verschil

Ook de PvdA erkent dat er wel "verschil" is met de informatie die de Kamer van het kabinet krijgt, maar omschrijft de door Van Bommel gehekelde brief als "kort en zakelijk".

"Er gebeurt zo veel, ik kan me ook wel voorstellen dat het niet mogelijk is om ons meteen van elke gebeurtenis op de hoogte te stellen", zegt Martijn van Dam van de PvdA. Hij heeft geen behoefte aan een nieuwe veiligheidsanalyse.

ChristenUnie

De ChristenUnie heeft daar ook geen behoefte aan. Kamerlid Joël Voordewind verwacht nog eind deze maand een besluit van het kabinet over de verlenging van de missie in Uruzgan.

In de brief daarover zal ook een veiligheidsanalyse zijn opgenomen. Voordewind heeft ook niet het gevoel dat hij te weinig informatie krijgt.