DEN HAAG - Defensie denkt na over maatregelen om de bewegingsvrijheid van journalisten die in Uruzgan werken, te beperken. Doel is te voorkomen dat tactische informatie over militaire acties worden bekendgemaakt.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde woensdag een bericht daarover in NRC Handelsblad. Over het voorstel, dat van commandant Nico Geerts van de ISAF-troepen in Uruzgan komt, is nog geen besluit genomen.

Gedacht wordt aan het meer herkenbaar maken van journalisten op Kamp Holland of hen niet meer in de containergebouwtjes te laten werken waar ook de staf is gevestigd.

Operatie

Aanleiding is berichtgeving van BNR Nieuwsradio maandag, waarin melding werd gemaakt van een mogelijk ophanden zijnde NAVO-operatie in de Baluchi-vallei.

Volgens Defensie handelde het radiostation hiermee in strijd met de afspraken die met de media zijn gemaakt. "We zijn hier niet gelukkig mee", zei de woordvoerder.

Gevaar

Defensie wil geen operationale informatie naar buiten brengen om te voorkomen dat de troepen in gevaar worden gebracht.

De voorlichters lezen om die reden vooraf alle stukken van gedrukte media en bekijken en beluisteren radio- en televisieopnamen voordat ze naar buiten worden gebracht.