BAGDAD - Een Iraakse militaire colonne van mogelijk duizend voertuigen is vanuit Bagdad op weg in de richting van het zuidelijker gelegen Najaf. Dat berichtten woensdag CNN en de BBC op gezag van Amerikaanse officieren. De Republikeinse Garde zou deel uitmaken van deze Iraakse troepen. Najaf is al dagen het toneel van bloedige gevechten, vooral rond een strategisch gelegen brug over de Eufraat. Die overspanning is in handen van de geallieeren.

Het bericht over deze opmars volgde op een soortgelijke melding van Amerikaanse media eerder woensdag over het vermeend oprukken van circa 3000 leden van de Republikeinse Garde vanuit Bagdad naar al-Kut, circa 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. Ten zuiden van Basra zou een Iraakse colonne op weg zijn naar het schiereiland Faw. Op die stoet van naar schatting honderd tanks en pantservoertuigen voeren de geallieerden luchtaanvallen uit.

Stuiten

Officieren van de geallieerde strijdkrachten zeiden te vermoeden dat de Iraakse troepen die vanuit Bagdad naar het zuiden oprukken, willen proberen de rivier over de Eufraat op de geallieerden te heroveren. Zij stevenen af op de Amerikaanse derde infanteriedivisie, zo meldde een correspondent van CNN. Gevechtsvliegtuigen van de geallieerden zijn opgeroepen om de Iraakse opmars te stuiten.