AMERSFOORT - Voor de 20-jarige Charrity D. uit Amersfoort dreigt een tbs-behandeling. Een psychiater noemde dit woensdag in de rechtbank in Utrecht de enige mogelijkheid om haar ernstige agressieproblemen te lijf te gaan.

Charrity D. staat samen met haar vriend, de even oude Sidney B. uit Amersfoort, terecht wegens de moord op een 16-jarige klasgenoot van D. in Amersfoort, anderhalf jaar geleden. Het slachtoffer was een goede vriend van de ex-vriend van de Amersfoortse. B. heeft bekend dat hij in een drukke winkelstraat de dodelijke schoten heeft gelost, nadat hij zou zijn aangevallen.

Persoonlijkheidsstoornis

Vier deskundigen waren het erover eens dat Charrity D. aan een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis lijdt. De vrouw is volgens een voormalig docent 'een meester in het manipuleren'. Sidney B. wordt door zijn omgeving omschreven als een rustige jongen die gemakkelijk te beïnvloeden is.

Over B. liepen de meningen van de psychiaters zeer uiteen. Een psychiater die door de verdediging was ingeschakeld, constateerde vorig jaar dat Sidney door de bedreigingen van het slachtoffer aan een posttraumatische stresstoornis leed. Daardoor zou hij nauwelijks toerekeningsvatbaar zijn. Twee andere psychiaters veegden deze conclusies van tafel. Volgens een psychiater van het Pieter Baan Centrum is Sidney B. volledig toerekeningsvatbaar.

Eis

De zaak gaat op 9 oktober verder. Dan zal de officier van justitie haar eis uitspreken.