YANGON - Het militaire regime van Myanmar (Birma) blijft ondanks toenemende internationale druk tegenstanders van de junta oppakken en opsluiten.

De Europese Unie heeft hardere sancties aangekondigd en de Verenigde Naties hebben woensdag op hun beurt zorgen geuit over een opgepakte medewerker.

Dinsdag had VN-gezant Ibrahim Gambari een gesprek met de leider van de junta, generaal Than Shwe. Over de uitkomst van dit overleg, dat ongeveer een uur duurde, wilde Gambari niets loslaten. Hij sprak later die dag ook met oppositieleider Aung San Suu Kyi.

Arrestanten

Woensdagochtend, na het vertrek van Gambari uit Myanmar, arresteerden militairen in de grootste stad Yangon tientallen mensen. De arrestanten werden in acht volgeladen vrachtauto's vanuit het centrum afgevoerd, aldus ooggetuigen.

Het is niet bekend waar de gevangenen naartoe zijn gebracht. Korte tijd later werd ook een 38-jarige medewerkster van de Verenigde Naties uit Myanmar met haar echtgenoot en twee andere familieleden gearresteerd.

Een VN-coördinator in de regio, Charles Petrie, kon geen verdere details geven over de arrestatie.

Angst

Grote aantallen monniken proberen intussen Yangon te verlaten uit angst voor het gewelddadige optreden van de junta.

Buschauffeurs weigeren echter de mannen mee te nemen, omdat ze bang zijn dat ze dan niet meer van brandstof worden voorzien.

Monniken

Woensdag liet de junta tachtig monniken en 149 vrouwen, waarschijnlijk nonnen, vrij. De demonstranten waren vorige week opgepakt.

Een monnik liet weten dat de gevangenen niet fysiek mishandeld zijn. "We moesten normale kleren aantrekken voor we verhoord werden. Ze ondervroegen ons dag en nacht, maar we kregen wel dagelijks twee maaltijden", aldus de monnik.

Omgekomen

Lokale autoriteiten en de VN meldden dat er inmiddels dertien mensen zijn omgekomen tijdens het harde optreden van het militaire regime.

Diplomaten en demonstraten zeggen echter dat dit aantal hoger ligt. Meer dan duizend mensen zouden zijn opgepakt.

Sancties

De 27 lidstaten van de EU hebben woensdag besloten de sancties tegen het militaire bewind flink aan te scherpen. Zo wordt de lijst met functionarissen in Myanmar voor wie visumrestricties gelden, uitgebreid.

Dat geldt ook voor de lijst met personen en staatsbedrijven waarvan de financiële tegoeden zijn bevroren. De maatregelen zullen half oktober ingaan.