DEN HAAG - Defensie heeft filmbeelden vrijgegeven van een gevecht tussen het Afghaanse leger met Nederlandse militairen tegen vijandelijke strijders in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De NOS heeft die woensdag uitgezonden. Het gaat om een gevecht op 20 augustus

Defensie wil met het tonen van de beelden de twee aspecten aangeven waar de missie in Afghanistan om draait: wederopbouw en gevechten.

Op die manier krijgen mensen een completer beeld van wat er in Uruzgan gebeurt, zei een woordvoerder.

Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn zei in Nova dat Defensie de oprechte ambitie heeft om de werkelijkheid weer te geven.

Het tijdstip van uitzending heeft volgens hem niets te maken met het feit dat deze maand een kabinetsbeslissing valt over een mogelijke verlenging van de missie na augustus 2008.

Gevechtscontacten

Berlijn erkende dat het aantal gevechtscontacten is toegenomen maar weersprak dat de ISAF-troepen terrein op de Taliban zouden verliezen. Volgens hem is op sommige terreinen sprake van verbetering. Hij doelde op de training van de Afghaanse troepen (ANA).

Zij worden tijdens acties geobserveerd en begeleid door speciale Nederlandse militairen van de OMLT, zoals ook te zien is op de filmbeelden.

Zelfstandig

Nederland kan volgens Berlijn invulling geven aan een exitstrategie, die inhoudt dat de ANA uiteindelijk zelfstandig voor de veiligheid in Afghanistan moet zorgen.

Streefdata hiervoor zijn nog niet aan de orde, zo lichtte zijn woordvoerder woensdagavond toe.

Beelden

Er zijn overigens al eerder filmbeelden van gevechten in Uruzgan getoond, onder meer door filmmaker Vik Franke. Hij kwam in opspraak doordat hij tijdens de gevechten zelf een geweer pakte en daarmee op de vijand schoot.

Ook op internet zijn er beelden te zien, onder meer van gevechten met de Australische ISAF-militairen, die ook op Kamp Holland zijn gelegerd.

Beschoten

De woensdag uitgezonden beelden zijn op 20 augustus gemaakt door een medewerker van Defensie. Te zien is dat bij de politiepost Kala Kala in de vallei bij Chora Afghaanse eenheden (ANA) en het Nederlandse ondersteuningsteam door de Taliban worden beschoten met raketten, mortieren en geweervuur.

Inwoners van het plaatsje wordt aangeraden snel weg te gaan. De aangevraagde luchtsteun gooit bommen af op de locaties waar de opstandelingen zitten. Bij de strijd zouden enkele tientallen Taliban zijn gedood.

Gewond

Tijdens het gevecht raakte een Patria-voertuig beschadigd toen een granaat vlakbij ontplofte. Hierdoor raakten twee Nederlandse militairen gewond. Het voertuig is daarna vernietigd om te voorkomen dat het in verkeerde handen zou vallen.