DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw heeft woensdag een serie strenge maatregelen afgekondigd nu het er steeds meer op begint te lijken dat de vogelpest de grote rivieren is overgestoken richting Noord-Brabant. De eerste testen op een pluimveebedrijf in het Gelderse Beneden-Leeuwen wijzen op vogelpest. "Dat is niet hoopgevend," gaf een sombere Veerman toe.

Woensdagavond kwam er nog een verdacht bedrijf bij in Opheusden, dat ook ten zuiden van de Gelderse Vallei ligt. Ook zijn er twee mogelijk besmette bedrijven opgespoord in Lunteren en Ede, beide wél gelegen in de 'Vallei'. Het totaal aantal besmette bedrijven komt daarmee op 46. Er zijn besmettingen vastgesteld.

Bufferzone

Om het risico op vespreiding van de vogelpest naar Noord-Brabant zo klein mogelijk te houden heeft Veerman besloten de bufferzone ten zuiden van de Gelderse Vallei, waar preventief wordt geruimd, uit te breiden.

Omdat de mogelijke besmetting in Beneden-Leeuwen hoogst waarschijnlijk door persoonlijke contacten is overgebracht, heeft hij ook besloten een aantal andere maatregelen fors te verscherpen.
Vanaf woensdagmiddag is het hierdoor ook voor pluimveehouders buiten de gebieden in de Gelderse Vallei en rond Beneden-Leeuwen verboden om levende kippen en kalkoenen te vervoeren naar collegabedrijven. Ook mogen vrachtwagens die veevoer bij kippenhouders bezorgen daarna niet meer doorrijden naar een ander bedrijf.

Extra ontsmetten

Verder moeten mensen die een pluimveebedrijf in de gebieden bezoeken zich extra ontsmetten en drie dagen wachten voor ze naar een soortgelijke boerderij in de rest van Nederland toe mogen. Veerman deed een klemmend beroep op "de eigen verantwoordelijkheid van burgers en mensen in de sector" om zich hieraan te houden.

De Europese Commissie gaf Nederland dinsdag juist de mogelijkheid om de vogelpestregels iets te versoepelen. Door de zware verdenking in Beneden-Leeuwen wacht Veerman hier voorlopig mee. Over twee weken weet hij pas zeker of dat bedrijf besmet is.

Capaciteit

Volgens de CDA-bewindsman zijn meer dan duizend mensen al drie weken lang 24 uur per dag bezig met ruimen. Zij hebben inmiddels ,5 miljoen kippen, kalkoenen en eenden gedood en moeten er nu nog ongeveer 800.000 ruimen. "Onze mensen doen het grootst mogelijke om deze crisis in te dammen en verdienen respect en waardering," bezwoer Veerman.

Keerzijde van de megaoperatie is dat destructiebedrijf Rendac nu tegen zijn grenzen aanloopt. In overleg met het ministerie van VROM mag daarom nu slachtafval naar België en Duitsland worden vervoerd. Veerman pluist verder nog uit of het mogelijk is om dode kippen te begraven.