TAMPA - De Amerikaanse president Bush is woensdag met groots enthousiasme onthaald door Amerikaanse militairen. Bush gaf op het hoofdkwartier van Central Command in Florida een toespraak vol patriottisme. Hij zei "meedogenloos" te zullen zijn in de strijd tegen "tirannen en terroristen". "De dag van de afrekening met het Iraakse regime is nabij," verzekerde hij de duizenden aanwezigen.

Central Command is het onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat de oorlog in de Golf coördineert. 'Centcom' heeft voor de strijd in Irak overigens grotendeels Qatar als tijdelijk hoofdkwartier. De toespraak van Bush werd geregeld onderbroken door gejuich en applaus.

Net als in verscheidene andere toespraken legde Bush verbanden tussen de strijd in Irak en de strijd tegen het terreurnetwerk al-Qaeda.

Niet voor op schema

Bush schrapte op het laatste moment de opmerking dat de militaire campagne "voor op schema" ligt. Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer had journalisten voor het begin van de bijeenkomst gezegd dat Bush daarvan melding zou maken. "De president zal zeggen dat onze opmars voor op schema ligt, al is de oorlog nog lang niet over." Bush schrapte de zin echter tijdens de vlucht van Washington naar Florida omdat hij een iets gematigder toon wilde aanslaan.