ROTTERDAM - Oud-politica Ayaan Hirsi Ali vindt dat ze haar persoonsbeveiliging uiteindelijk zelf zal moeten regelen. Zolang ze daar niet toe in staat is, draagt de Nederlandse overheid echter wel een verantwoordelijkheid voor haar beveiliging.

Dat heeft advocaat Britta Böhler woensdag gezegd namens Hirsi Ali. Böhler wil met de verklaring meer duidelijkheid scheppen over de situatie waarin de oud-politica zich bevindt.

Werkvergunning

Sinds begin dit jaar is Hirsi Ali bezig met voorbereidingen voor fondsenwerving om zelf haar beveiligers te kunnen betalen. Ze moest echter wachten op een Amerikaanse werkvergunning, een zogeheten green card, voordat ze daadwerkelijk geld mocht inzamelen.

De VS hebben haar green card vorige week maandag verstrekt. Exact een week later liep de periode af waarin de Nederlandse overheid de beveiliging van Hirsi Ali in het buitenland bekostigde, waarop ze terugkeerde naar Nederland. Zodra ze zich op Nederlands grondgebied bevindt, draagt minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wel zorg voor haar veiligheid.

Fondsen

Na de ontvangst van haar verblijfsvergunning had Hirsi Ali nog een week de tijd om haar beveiliging zelf ter hand te nemen, voordat de Nederlandse bijdrage afliep. Die tijdspanne was te kort om serieus fondsen te kunnen werven, aldus advocaat Böhler.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) kon woensdag niet reageren op de verklaring over Hirsi Ali. Een woordvoerder zei dat eerst de brief moet worden afgewacht die de Tweede Kamer heeft gevraagd van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Brief

Het parlement vroeg de ministers eerder deze week schriftelijk tekst en uitleg te geven over de beveiligingskwestie. De Kamerleden willen de brief uiterlijk donderdag rond het middaguur ontvangen.

Hirsi Ali zal nu proberen of ze vanuit Nederland voldoende geld bijeen kan brengen voor haar persoonsbescherming. Zodra ze daarin slaagt, kan de oud-politica teruggaan naar de VS. Ze werkt daar in Washington voor de conservatieve denktank American Enterprise Institute.