DEN HAAG - Een Nederlandse patrouille in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan was woensdagochtend het doelwit van een zelfmoordaanslag. De aanslag mislukte, zo heeft Defensie bekendgemaakt.

De militairen waren op een reguliere patrouille en werden ten noorden van Tarin Kowt op de weg naar de patrouillebasis Poentjak benaderd door een auto. De Nederlanders vertrouwden het niet en zochten tijdig dekking in hun gepantserde voertuigen.

In de auto bleek een zelfmoordenaar te zitten die zijn lading liet exploderen. De dader kwam om het leven, aldus Defensie.

Adequaat

Hoe groot de schade is, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Defensie vindt dat de militairen adequaat op de situatie hebben gereageerd, zodat er geen gewonden vielen. In januari vielen bij een soortgelijke aanslag op een Nederlands konvooi bij Poentjak vijf gewonden.

Verdachte

Na de aanslag van woensdag is een verdachte aangehouden. Hij bevond zich in de buurt en mogelijk heeft hij iets met de aanslag te maken. De man wordt zo spoedig mogelijk aan de Afghaanse autoriteiten overgedragen, aldus Defensie.

Al eerder kregen Nederlandse militairen te maken met een auto die niet op stoptekens reageerde. Begin augustus gebeurde dat vlak buiten Tarin Kowt. Daarop werd het vuur geopend op de bestuurder.

In augustus werd in Deh Rawod een bromfietser neergeschoten die niet reageerde op een waarschuwingsschot.