ROTTERDAM - De grote, landelijke rampenoefening in Rotterdam heeft zich woensdag verplaatst dieper de haven in. Hier oefenen de deelnemers de dreiging van een terroristische aanval.

Aan de Botlekweg op het terrein van ExxonMobil zijn rond het middaguur, in de oefening, terroristen binnengedrongen.

Toeschouwers konden zien hoe een tiental gewapende terroristen kwam aanrijden in een grijze pick-up en een gekaapte tankwagen. Zij bedreigden de portier van ExxonMobil en gingen het terrein van de raffinaderij op, waarna de alarmsirenes begonnen te loeien.

Bom

Volgens het oefenscenario hebben de terroristen een bom bij zich. Als die tot ontploffing wordt gebracht, komen chemische en zeer giftige gassen vrij. Rond 13.00 uur arriveerde een arrestatieteam op het terrein. Ook de antiterreureenheid DSI is opgeroepen.

Topambtenaren

De situatie is inmiddels dermate ernstig dat een groep topambtenaren in Den Haag is samengekomen in het Nationaal Crisiscentrum, dat gevestigd is in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij moeten zich ook bekommeren om milieuactivisten die zich hebben vastgeketend aan de gesloten sluisdeuren van de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein.

Eerder op de ochtend werd een ongeval waarbij veel slachtoffers vielen nagebootst. Ongeveer 2000 bestuurders, ambtenaren en hulpverleners van politie, brandweer en geneeskundige dienst doen mee. Honderden mensen spelen de rol van slachtoffer en publiek.

Rampenoefening Rotterdam