AMSTERDAM - In driekwart van de druiven in de schappen van prijsbrekers Lidl en Aldi zit te veel landbouwgif. Dat blijkt uit een TNO-onderzoek in opdracht van onder meer de Stichting Natuur en Milieu en de vereniging van consumenten Goede Waar & Co. Als de supers voor 8 april geen beterschap beloven, kunnen zij een rechtszaak verwachten.

Directeur Inkoop E. Meijer van Lidl Nederland ontkent de aantijgingen. "Het gaat om een onderzoek van maanden geleden, waarvan wij niets wisten." Volgens Meijer komt in eigen testen "niets naar voren dat wijst op de resultaten" van TNO.

Smaad

Lidl heeft op zijn beurt zelf een advocaat ingeschakeld om het 'stel activisten' wegens smaad voor de rechter te slepen. Hij heeft de brief van de belangengroepen woensdag gekregen. Het gaat hun om niets anders dan geld, stelt Meijer. Aldi wilde vooralsnog niet reageren.

Soorten landbouwgif

TNO onderzocht 112 bakjes druiven. In 85 daarvan zaten te veel bestrijdingsmiddelen. Sommige bakjes bevatten twaalf soorten landbouwgif tegelijk. In twee van de monsters zaten vier keer zoveel bestrijdingsmiddelen als is toegestaan, drie bevatten tien soorten gif.

De belangenvereniging voor supermarkten CBL stelt dat de volksgezondheid niet in het geding is. "Laten we geen grotere paniek veroorzaken", zei M. Jansen, hoofd consument en kwaliteit van het CBL.

Eerdere onderzoeken naar landbouwgif op druiven in supermarkten leidde ertoe dat Laurus en Schuitema scherper gingen opletten. Deze ketens verkopen nu alleen nog maar gecontroleerde druiven.

Volgens een woordvoerder van de Stichting Natuur en Milieu zijn Aldi en Lidl in het gat gesprongen dat Laurus en Schuitema achterlieten. Aldi en Lidl hebben tot 8 april de tijd gekregen om hun leven te beteren. Doen zij dat niet, dan stappen de milieu- en consumentenclubs rondom Natuur en Milieu naar de rechter om een dwangsom van 20.000 euro per overtreding te eisen.