WASHINGTON/TEL AVIV - De grote conferentie voor vrede in het Midden-Oosten die de Amerikaanse regering deze maand wil houden, komt er waarschijnlijk pas eind november.

Dit meldde het Israëlische dagblad Haaretz woensdag op gezag van bronnen in Washington.

De regering van president Bush denkt dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert meer tijd nodig hebben om tot een gezamenlijke verklaring te komen die de basis moet vormen voor wezenlijke onderhandelingen.

Beide leiders spreken elkaar woensdag in Jeruzalem, eerst onder vier ogen en dan in gezelschap van hun onderhandelaars. Volgens een Israëlische regeringswoordvoerder spreken de twee partijen over "fundamentele zaken die nodig zijn om een twee staten-oplossing te vinden".

Nieuw vredesproces

Maar over wat een gezamenlijke verklaring inhoudt, zijn ze het nog niet eens. De Palestijnen verwachten een reeks beginselen waar een nieuw vredesproces en de beoogde uitkomst ervan in alle redelijkheid aan moet voldoen.

Olmert ziet meer in een "algemene verklaring van belangen" als uitgangspunt voor onderhandelingen. Die zouden pas echt beginnen na de Midden-Oostenconferentie in Annapolis, de hoofdstad van de deelstaat Maryland even ten oosten van Washington.