DRUTEN - Veel vmbo-scholieren zakken voor hun schoolexamens omdat ze de vragen niet goed begrijpen. Dat komt omdat het taalgebruik van de opgaven te moeilijk is. Dat blijkt uit onderzoek van het BureauTaal.

"Het taalniveau van de examenvragen is veel hoger dan de taalvaardigheid van de examenkandidaten. Complexe zinnen en onduidelijke vraagstelling maken van de examens voor veel leerlingen onoplosbare taalpuzzels", zo stelt het bureau.

Begrijpelijk

Het onderzoeksadviesbureau, dat zich bezighoudt met begrijpelijk Nederlands, heeft onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) als klant.

"Er wordt een onderscheid gemaakt in zes taalniveaus"', aldus een woordvoerster van het bureau. "De meeste vmbo'ers komen niet verder dan het gemiddelde van deze schaal, terwijl de vragen in de examens een tot twee niveaus hoger liggen."

Instructies

In een tweede onderzoek stelt het BureauTaal dat ook de taal die wordt gebruikt in bijsluiters van medicijnen veel te moeilijk is voor de meeste Nederlanders. Zeker 60 procent van de bevolking begrijpt de instructies hierdoor niet.

"Veel mensen gebruiken daardoor hun medicijnen niet goed", aldus het bureau. "Ook stoppen veel mensen hierdoor met hun medicijnen. De gezondheidsrisico's van onbegrijpelijke bijsluiters zijn erg hoog."

Maatregelen

De fracties van de VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben minister Ab Klink (Volksgezondheid) gevraagd om maatregelen te nemen.

VVD'er Edith Schippers denkt dat er een verband ligt tussen het veel te grote aantal mensen dat medicijnen verkeerd gebruikt en de onbegrijpelijkheid van de bijsluiters.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik noemt de 'abracadabra' van de teksten op potjes en tubes schokkend. De minister zou een verplichte toets op helder taalgebruik moeten instellen.