KIEV - De winst van de parlementsverkiezingen in Oekraïne kan de prowesterse partijen nauwelijks meer ontgaan. Met nog minder dan een procent te tellen stemmen, is de alliantie met 45,03 procent niet meer in te halen door de Partij van de Regio's van premier Viktor Janoekovitsj.

Janoekovitsj heeft zijn nederlaag nog niet erkend. Zijn partij staat op 34,24 procent, aldus officiële resultaten van de Centrale Kies Commissie. Met 99,02 procent getelde stemmen hebben de communisten 5,37 procent van de stemmen behaald. De socialisten zijn vooralsnog op 2,88 procent uitgekomen.

Een medewerker van president Joesjtsjenko zei er 85 tot 90 procent zeker van te zijn dat de 'oranje' alliantie van Joesjtsjenko en oppositieleider Joelia Timosjenko een meerderheid heeft behaald.

Premier

"Misschien geen grote meerderheid, maar een van twee of drie zetels om een coalitie te vormen, aldus de medewerker. Hij zei dat een formele coalitie, met Timosjenko als premier, waarschijnlijk aan het eind van de week zal worden aangekondigd.

Ondertussen nemen over en weer de beschuldigingen van fraude toe, terwijl de rivaliserende partijen in spanning de laatste tellingen volgen.