DOHA - De oorlog in Irak verloopt volgens de Amerikaanse strijdkrachten volgens plan. De aanvallen die de Amerikanen en Britten uitvoeren zijn en blijven 'effectief'.

Dat heeft generaal Vincent Brooks van het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar woensdag gezegd op een briefing voor journalisten. Volgens Brooks bestaat er geen twijfel aan dat de gestelde doelen worden gehaald.

Brooks wilde niets zeggen over de oorzaak van het bloedbad op de markt in Bagdad. Volgens diverse media zijn zeker veertien Irakezen om het leven gekomen doordat op de drukke markt twee Amerikaanse raketten of bommen ontploften. Ook is er grote materiële schade. "Ik weet niet of het de onze waren, ik kan niet zeggen of wij er iets mee te maken hadden."

De afgelopen 24 uur hebben de eenheden van de geallieerden flinke schade toegebracht aan de Iraakse grondtroepen, maar bleven hun eigen verliezen beperkt tot enkele vernielde voertuigen, aldus Brooks. In totaal hebben de Britten en Amerikanen volgens hem ruim Irakezen krijgsgevangen gemaakt. Een precies aantal kon hij niet geven.

Strijdkrachten

De operaties van de geallieerde strijdkrachten gaan volgens de generaal gewoon door, ondanks de slechte weersomstandigheden in het Golfgebied, zoals harde wind en regen- en zandstormen. Hij zei dat de VS zich geen zorgen maken over mindere precisie van hun acties als gevolg van het slechte weer.

Brooks beschuldigde Iraakse militairen ervan dekking te zoeken in burgergebouwen. Berichten van Amerikaanse media als zouden eenheden van de Republikeinse Garde vanuit Bagdad op weg zijn naar het zuiden van het land, wees Brooks van de hand.