RIJSWIJK - Een groot deel van de Nederlandse bevolking (80 procent) is het eens met het besluit van de regering om Ayaan Hirsi Ali niet langer te beveiligen in het buitenland. Dat blijkt uit een dinsdag gehouden onderzoek van Maurice de Hond onder circa 1200 Nederlanders.

Ook een meerderheid van de GroenLinks-kiezers is het eens met het besluit. Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks vroeg maandag meteen om een spoeddebat over de zaak.

De helft van de ondervraagden vindt dat Hirsi Ali, als zij in Nederland verblijft, wel op kosten van de staat beveiligd zou moeten worden. Maar een meerderheid vindt dit geen verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering (meer) als zij in het buitenland verkeert.

Gedwongen

Wanneer Hirsi Ali er voor zou kiezen weer in de VS te gaan wonen en werken, maar de VS kan of wil haar niet beveiligen, dan vindt 38 procent van de Nederlanders dat ze gedwongen moet worden om in Nederland te wonen.

Mits zij zelf bewaking eist. Een krappe meerderheid vindt dit geen goed idee.

Spoeddebat

Van de ChristenUnie-kiezers vindt maar liefst 73 procent het niet terecht dat er een spoeddebat over de kwestie wordt gehouden. De ondervraagden van andere politieke gezindten zijn daar gematigder over.

Tenslotte ondervroeg De Hond het electoraat nog over de reactie van Rita Verdonk, die vindt dat de Nederlandse overheid de beveiliging van Hirsi Ali moet blijven bekostigen.

45 Procent had deze reactie van haar verwacht, 47 procent niet. De VVD-kiezers kennen Verdonk het best, van hen had 59 procent deze reactie verwacht.