WASHINGTON - Het Amerikaanse Witte Huis heeft dinsdag afwijzend gereageerd op de uitnodiging van een Iraanse universiteit. De Ferdowsi universiteit in de stad Mashad nodigde de Amerikaanse president George W. Bush eerder op de dag uit om met studenten over mensenrechten, terrorisme en de Holocaust te praten.

"Als Iran een vrije en democratische maatschappij was waar mensen zich vrijelijk konden uiten, en niet het bezit van nucleaire wapens nastreefde, en Israel niet probeerde te vernietigen, dan zou de president die uitnodiging kunnen overwegen", aldus woordvoerster van het Witte Huis Dana Perino.

Klucht

Het bezoek van het Iraanse staatshoofd Mahmoud Ahmadinejad vorige week aan de Amerikaanse universiteit Columbia liep uit op een klucht. De zaal, voornamelijk gevuld met studenten, reageerde afwisselend met gelach of boegeroep op de uitspraken van de president. Diens toespraak bevatte omstreden uitlatingen over homoseksualiteit en de gebruikelijke zinsneden over de Israëlische vervolging van Palestijnen.