ANTWERPEN - De onderzoeksrechter die dinsdag op het assisenproces tegen Hans Van T. is gehoord, zegt nooit een koelbloedigheid bij een moordenaar te hebben meegemaakt als bij Van T.

Die schoot 11 mei vorig jaar in Antwerpen een 2-jarige peuter en haar oppas dood en verwondde een Turkse vrouw.

"Hij toonde geen enkele emotie" vertelde de onderzoeksrechter over het gesprek dat hij een dag na het schietincident met de schutter had.

Geschokt

De onderzoeksrechter was eerder op die 11e mei naar de plaats van het schietincident gegaan. Hij was geschokt over wat hij daar aantrof. "Ik zit al 21 jaar in het vak, waaronder negen jaar als onderzoeksrechter, maar zoiets verschrikkelijks had ik nog niet meegemaakt."

Van T. bleef kalm tijdens het verhoor, waarbij de onderzoeksrechter het moeilijk had gehad.

Olifanten

De onderzoeksrechter dinsdag voor de rechtbank: "Ik stond aan de grond genageld toen hij vertelde waarom hij Luna Drowart had neergeschoten. het meisje was beginnen te huilen, nadat hij haar oppas had neergeschoten. Hij moest daardoor denken aan een documetaire over jonge olifanten waarvan de moeder werd neergeschoten en die daaraan dan hevige trauma's overhielden. Daarom schoot hij haar ook neer."

Brief

Tijdens het proces werd dinsdagochtend de afscheidsbrief voorgelezen die Van T. aan zijn ouders had geschreven. Die brief werd na de schietpartij gevonden op zijn studentenkamer in het internaat waar hij vanaf was gestuurd. Van T. wilde dood, schreef hij daarin.

Videobeelden

De twaalfkoppige jury kreeg dinsdagochtend ook de eerste foto's en videobeelden van kort na de schietpartij te zien. Daarop werden de lichamen van de vermoorde Malinese oppas Oulematou Niangadou en Luna Drowart getoond. De familie van Oulematou verliet daarop hard huilend de zaal.