DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt voorlopig nog geen spoeddebat over de terugkeer van Ayaan Hirsi Ali naar Nederland. Wel wil het parlement voor donderdagmiddag tekst en uitleg van het kabinet over de problemen met de beveiliging van de oud-politica.

Dat bleek dinsdag in de Kamer, waar GroenLinks aandrong op een spoeddebat en een brief van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over de kwestie.

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem wil daarin duidelijk krijgen waarop de beveiliging van Hirsi Ali in de Verenigde Staten spaak is gelopen, waarna ze zich genoodzaakt voelde naar Nederland terug te keren. Is het een materiële of principiële zaak", vroeg hij zich af.

Laetitia Griffith

VVD'er Laetitia Griffith wil weten of Hirsi Ali sowieso wel in Nederland is en of haar veiligheid en huisvesting hier zijn gewaarborgd. Ook wil het liberale Kamerlid opheldering over de gang van zaken rond de beveiliging en welke afspraken daarover zijn gemaakt. Griffith wil verder inzicht in de kosten voor de beveiliging van Hirsi Ali.

Kosten

Het CDA vond het niet wijs een spoeddebat te houden over de beveiliging van een individu. Ook minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil niet aangeven wat de beveiliging van oud-politica Ayaan Hirsi Ali kost.

“Op het moment dat ik mededelingen doe over de kosten van beveiliging kun je daar het niveau van beveiliging uit afleiden. Dat behoort tot de gevoelige gegevens.”

Europees beraad

Dat heeft Hirsch Ballin dinsdag gezegd in de marge van een Europees beraad met zijn collega's in Lissabon. Hij wilde verder niet vooruitlopen op de inhoudelijke discussie die hij met de Tweede Kamer zal voeren over de kwestie.